Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g cebula
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 100 ml wino białe wytrawne
- 1.5 l bulion
- 1 sztuka liście laurowe
- 3 ziarenka ziele angielskie
- majeranek
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - 150 g ser żółty
- grzanki
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie oprósz cebulę mąką i dokładnie wymieszaj. Na koniec podlej białym winem, odparuj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego podduszoną cebulę. Dodaj również listek laurowy oraz ziele angielskie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj zupę na małym ogniu przez 15 minut.
- Na koniec dopraw zupę majerankiem oraz gałką muszkatołową i gotuj jeszcze chwilę. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp grzankami i startym na dużych oczkach serem.
- Tak przygotowaną zupę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż ser się rozpuści.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka