Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
6 dag masła
6 dag mąki
500 ml mleka
500 ml bulionu warzywnego
500 g szpinaku
10 dag topionego serka ziołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
lubczyk
sól
pieprz
groszek ptysiowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, oprósz mąką i mieszając zasmaż na biało. Następnie cały czas mieszając, wlewaj stopniowo zimne mleko. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
- Szpinak przebierz, opłucz i włóż do gorącego bulionu. Zagotuj. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i zmiksuj.
- Zmiksowany bulion wlewaj stopniowo do beszamelu, cały czas mieszając. Zupę zagotuj. Włóż topiony serek ziołowy i gotuj, dopóki się nie rozpuści. Dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozlej zupę do miseczek. Udekoruj listkami lubczyku. Podawaj z dodatkiem groszku ptysiowego.
Źródło przepisu: Obiady dla całej rodziny