Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g zielonych ogórków gruntowych
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, a potem przeciśnij przez praskę.
- Koperek posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a ogórki wraz ze skórką zetrzyj na tarce.
- Zeszklij na maśle cebulę i dodaj ogórki. Duś 3-4 minuty. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Odłóż 3 łyżki ogórków z zupy do dekoracji, a resztę zmiksuj.
- Dodaj ziemniaki, zagotuj, wlej śmietanę i przypraw. Posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka