Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 800 g brokuł
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 4 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki marchew
- 1.5 l bulion drobiowy
- 1 szklanka śmietana
18% - 1 łyżka mąka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły oczyść, podziel na różyczki, zalej wodą i gotuj przez 8 minut. Odcedź. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewki oczyść i pokrój w plasterki.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj bulion.
- Do wywaru dodaj pokrojone mięso, marchewkę i ziemniaki. Gotuj wszystko przez 20 minut. Następnie dodaj różyczki brokułów.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Całość gotuj przez 4 minuty ciągle mieszając. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku