Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
40 dag brukselki
1 sztuka marchewka
3 łyżki masła orzechowego
100 ml śmietanki
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz świeżo mielony
3-4 łyżki prażonej cebuli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę i marchewkę pokrój w talarki i gotuj w bulionie przez 20-25 minut. Masło orzechowe wymieszaj ze śmietanką i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlej do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rozlej zupę do talerzy i posyp prażoną cebulką oraz natką. Podawaj z makaronem ryżowym lub sojowym.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację