Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 40 dag brukselki
- 1 sztuka marchewka
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 ml śmietanki
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 3-4 łyżki prażonej cebuli
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brukselkę i marchewkę pokrój w talarki i gotuj w bulionie przez 20-25 minut. Masło orzechowe wymieszaj ze śmietanką i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wlej do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Rozlej zupę do talerzy i posyp prażoną cebulką oraz natką. Podawaj z makaronem ryżowym lub sojowym.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację