Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g brukselki
2 łyżki śmietany
5 sztuk ziemniaków
5 sztuk marchewek
1/2 sztuki selera
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchew i seler obierz, pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wrzuć marchew oraz seler i zalej wszystko wodą. Gotuj do momentu, aż marchewka będzie półmiękka. Następnie dodaj ziemniaki oraz brukselkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- W misce wymieszaj mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Dodaj śmietanę i wodę, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką zabiel zupę i gotuj jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników