Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g cebuli
2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
1 sztuka i 1/2 l bulionu
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki brandy
sól
ostra papryka mielona
12 sztuk małych kromek bagietki
2 łyżki startego żółtego sera
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż ją na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Smażącą się cebulę oprósz 2 łyżkami mąki i podlej 1,5 litra bulionu. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Do gotującej się zupy dodaj 3 łyżki brandy. Dopraw do smaku łyżeczką tymianku, szczyptą soli oraz pieprzu i ostrą mieloną papryką. Gotuj jeszcze 20 minut. Kromki zapiecz w piekarniku.
- Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp żółtym serem oraz tymiankiem. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników