Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa cebulowa z grzankami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  cebuli
  • 2 łyżki  masła
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 1 sztuka i 1/2 l bulionu
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 3 łyżki  brandy
  • sól
  • ostra papryka mielona
  • 12 sztuk małych kromek bagietki
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż ją na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Smażącą się cebulę oprósz 2 łyżkami mąki i podlej 1,5 litra bulionu. Całość wymieszaj i zagotuj.
  2. Do gotującej się zupy dodaj 3 łyżki brandy. Dopraw do smaku łyżeczką tymianku, szczyptą soli oraz pieprzu i ostrą mieloną papryką. Gotuj jeszcze 20 minut. Kromki zapiecz w piekarniku.
  3. Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp żółtym serem oraz tymiankiem. Podawaj z grzankami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE