Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag wędzonych żeberek
włoszczyzna
2 sztuki listki laurowe
5 sztuk ziarenek pieprzu
5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
2 sztuki szkl. żurku z butelki
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki tartego chrzanu
25 dag wędzonej szynki
sól
pieprz
mielony kminek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka, włoszczyznę, listki, pieprz i ziele angielskie włóż do garnka. Zalej wszystko 2 litrami wody. Garnek lekko przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.
- Wywar przecedź do czystego garnka i przestudź. Letni wywar wymieszaj z żurkiem i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i mąką. Zahartuj odrobiną zupy. Całość wlej do garnka z zupą.
- Zagotuj całość na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki, dodaj do zupy, podgrzej. Podawaj w miseczkach udekorowane gałązkami natki pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy