Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
1 sztuka seler
1 sztuka cebula
1 sztuka liść laurowy
3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
8 sztuk ziarenek pieprzu
sól
pieprz
90-100 g chrzanu
100 g kremówki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 sztuka por
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie grzanek czosnkowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz, wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Do składników dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i ziarenka pieprzu. Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie. Odcedź.
- Kremówkę wlej do miski, a następnie wymieszaj z chrzanem, cukrem oraz gałką muszkatołową.
- Por oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Następnie wrzuć do bulionu i zagotuj.
- Zupę połącz z kremówką z chrzanem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj z grzankami czosnkowymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku