Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka seler
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka liść laurowy
- 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 8 sztuk ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz
- 90-100 g chrzanu
- 100 g kremówki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 sztuka por
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie grzanek czosnkowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz, wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Do składników dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i ziarenka pieprzu. Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie. Odcedź.
- Kremówkę wlej do miski, a następnie wymieszaj z chrzanem, cukrem oraz gałką muszkatołową.
- Por oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Następnie wrzuć do bulionu i zagotuj.
- Zupę połącz z kremówką z chrzanem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę podawaj z grzankami czosnkowymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku