Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka por
duży biała część1 sztuka cebula
1 kawałek seler korzeniowy
3 sztuki ziemniaki
3 łyżki chrzan
tarty3 łyżki śmietana
18%2 łyżki olej
1 sztuka ser biały
wędzony1 l bulion
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w kostkę, por w cienkie półplasterki, a seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie podlej wszystko bulionem i przełóż do garnka.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Dodaj śmietanę i chrzan, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupę rozlej na talerze. Przed podaniem posyp pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka