Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki piersi z kurczaka
1 sztuka cebula
1 sztuka zielony banan
1 sztuka ogórek
2 sztuki cytryny
1 sztuka limonka
4 łyżki oleju
2-3 sztuki listki laurowe
5-6 sztuk ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, nadziej na widelec, zarumień miejscami nad ogniem.
- Piersi z kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa, podsmaż na rozgrzanym oleju, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Wlej 1,5 l wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 minut.
- Rosół przecedź, włóż z powrotem kawałki kurczaka i trzymaj na małym ogniu, aby był cały czas gorący.
- Banan i ogórek pokrój w plasterki. Z cytryny i limonki odkrój kilka plasterków do dekoracji, z reszty wyciśnij sok.
- Plasterki banana i ogórka skrop sokiem cytrusowym i dodaj do rosołu. Zupę dopraw do smaku, wymieszaj.
- Podawaj natychmiast po przygotowaniu, gdyż zupa nie nadaje się do odgrzewania.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy