Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 opakowania czekolada gorzka
lub deserowa1 l mleko
2 łyżki rodzynki sułtańskie
1/2 szklanki suszone morele
2 łyżki cukier
2 sztuki żółtko z jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Namoczone godzinę wcześniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której się moczyły (powinny być miękkie, ale nie rozgotowane).
- Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsączamy na sicie.
- Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą.
- Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel,łączymy z gorącą, zestawioną z ognia zupą-cały czas ubijając, by żółtka dobrze się połączyły, a zupa była jednolita i gęsta.
- Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele, odsączone rodzynki.
- Podajemy na gorąco, z ugotowanym na sypko ryżem lub schłodzoną, z małymi biszkoptami.