Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg czereśnie
5 łyżek cukier
3 łyżki mąka ziemniaczana
płaskie1 sztuka sok z cytryny
1 sztuka skórka z cytryny
2 sztuki goździki
6 łyżek śmietana
gęsta1/2 szklanki groszek ptysiowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czereśnie umyj, odstaw do ocieknięcia. Następnie usuń pestki oraz szypułki. Do garnka wlej 1 l wody.
- Do wody dodaj cukier, goździki oraz sok i skórkę z cytryny. Całość zagotuj. Dodaj czereśnie, a następnie gotuj przez 10 minut.
- Z naczynia wyjmij połowę czereśni, skórkę z cytryny i goździki. Pozostałe w garnku składniki zmiksuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody.
- Mieszankę mączną wlej do zupy. Gotuj do zgęstnienia. Dodaj odłożone czereśnie. Danie podawaj z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku