Dzisiaj jest: Środa, 27.01.2021 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zupa czereśniowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa czereśniowa to letni przysmak. Danie jest bardzo smaczne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  czereśnie
  • 5 łyżek  cukier
  • 3 łyżki  mąka ziemniaczana
    płaskie
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 2 sztuki  goździki
  • 6 łyżek  śmietana
    gęsta
  • 1/2 szklanki  groszek ptysiowy

Sposób przyrządzania:

  1. Czereśnie umyj, odstaw do ocieknięcia. Następnie usuń pestki oraz szypułki. Do garnka wlej 1 l wody.
  2. Do wody dodaj cukier, goździki oraz sok i skórkę z cytryny. Całość zagotuj. Dodaj czereśnie, a następnie gotuj przez 10 minut.
  3. Z naczynia wyjmij połowę czereśni, skórkę z cytryny i goździki. Pozostałe w garnku składniki zmiksuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody.
  4. Mieszankę mączną wlej do zupy. Gotuj do zgęstnienia. Dodaj odłożone czereśnie. Danie podawaj z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

czereśnieprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE