Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa czosnkowa z grzankami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 l  mleka
  • 1 główka  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • tymianek
  • 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • grzanki czosnkowe

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj ze szczyptą soli. Uzyskaną mieszankę wsyp do mleka i gotuj przez 3 minuty. Następnie odstaw pod przykryciem na 30 minut. Przecedź.
  2. Mleko ponownie zagotuj. Masło utrzyj z mąką na gładką masę. Dodaj po odrobinie do wrzącego mleka, ubijając trzepaczką. Zestaw z ognia, dodaj żółtka wymieszane z sokiem z cytryny. Podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia.
  3. Gotową zupę dopraw do smaku solą, tymiankiem oraz pieprzem. Podawaj z grzankami posypaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Zobacz więcej na temat:

zupa czosnkowaprzepisy na zupyczosnek


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE