Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
660 g surowego kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1 główka czosnku
4 sztuki jajka
250 g chleba
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
sól
1 sztuka liść laurowy
2-3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, włóż do garnka, zalej 2,5 l wody i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, uzupełniając wygotowującą się wodę.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do gotującego się bulionu. W połowie gotowania wyjmij czosnek, warzywa i kurczaka.
- Chleb pokrój na dość grube kromki, podpiecz w piekarniku. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Jajka usmaż na rozgrzanym oleju.
- Na środku talerza połóż podpieczoną kromkę chleba. Na niej ułóż jajko i wlej gorący bulion z kawałkiem kurczaka. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia