Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
3 sztuki duże czerwone papryki
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy + odrobina do polania
2 szklanki bulionu
1/2 sztuki cebuli
2 sztuki pokrojone w kostkę ziemniaki
1/2 sztuki papryczki chili
garść posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach, ułóż na blasze i piecz 15 minut w 200 st. C. Upieczone papryki przestudź, obierz ze skórki i oczyść z nasion.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę. Następnie podlej wszystko bulionem, dodaj pokrojone papryki i ziemniaki. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj posiekaną papryczkę chili.
- Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem skrop oliwą i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku