Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka dynia
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta chili w proszku
- 2 l bulionu warzywnego
- bazylia
- koperek
- oliwa
- sól
- kawałek sera pleśniowego
- garść pestek dyni
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój na kawałki i piecz w piekarniku, aż będzie miękka.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj upieczoną dynię, posiekany czosnek oraz szczyptę chili i podgotuj wszystko przez chwilę.
- Zalej wszystko bulionem warzywnym, dodaj bazylię oraz koperek i chwilę podgotuj. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą.
- Gotową zupę rozlej na talerze i posyp pokruszonym serem pleśniowym oraz pestkami dyni.
Źródło przepisu: Moje smaki życia