Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zupa fasolowa z pomidorowym akcentem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 20-30 dag  boczku
  • 1 sztuka seler
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 kg  białej fasoli
  • 1 kostka  rosołowa
  • liść laurowy
  • zmielone goździki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 sztuka puszka drobno pokrojonych pomidorów lub przecier pomidorowy

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i mocz całą noc.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, wytop i zbierz skwarki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć utarty seler i drobno pokrojoną cebulę. Zestaw z ognia.
  3. Namoczoną fasolę włóż do dużego garnka, dodaj podduszone wcześniej warzywa, kostkę rosołową, listek laurowy, odrobinę zmielonych goździków i świeżo zmielonego pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pomidory, posól i jeszcze chwilę gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Podawaj z ciemnym chlebem lub bułką.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE