Dzisiaj jest: Czwartek, 01.10.2020 Imieniny: Danuty i Remigiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zupa fasolowa z wędzonym mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 25 dag  fasoli jaś
  • 40 dag  wędzonej karkówki
  • 1 sztuka cebula
  • 4 łyżki  oleju
  • 4 dag  mąki
  • 6 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki marchewki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka pietruszka
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę namocz w zimnej wodzie na noc. Następnie ją odcedź.
  2. Karkówkę umyj i włóż do garnka. Zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż będzie miękka.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie zasyp ją mąką i cały czas mieszaj łyżką, żeby się nie przypaliła, do momentu, aż powstanie zasmażka. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Miękkie mięso wyjmij z garnka. Do wywaru wrzuć namoczoną fasolę. Dodaj ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotuj. Warzywa oczyść i pokrój na drobne kawałki.
  5. Wędzone mięso pokrój w drobną kostkę. Gdy fasola będzie półmiękka (po 40 minutach), wrzuć do niej warzywa i ugotuj.
  6. Zupę zagęść zasmażką. Podgrzewaj jeszcze 15 minut i połącz z mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tuż przed końcem gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE