Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 szklanki soczewica zielona
2 sztuki marchew
duża200 ml passata pomidorowa
1 sztuka cebula
duża3 ząbki czosnek
2 sztuki liście laurowe
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka ocet z czerwonego wina
1 szczypta oregano
duża5 gałązek natka pietruszki
1 gałązka lubczyk
100 g ser feta
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę grubo posiekaj i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Następnie dodaj liście laurowe oraz pokrojone w półplasterki marchewki. Podsmaż wszystko razem przez 5 minut.
- Następnie do garnka wlej 1,25 l wody i dodaj opłukaną soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj.
- Pod koniec gotowania do zupy wlej passatę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i wlej ocet winny. Natkę pietruszki razem z lubczykiem wrzuć do zupy.
- Do garnka dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zupę podawaj z kawałkami sera feta, polaną odrobiną oliwy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku