Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym to przepis na smaczną, rozgrzewającą potrawę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  groch łuskany
  • 1 sztuka  marchew
    duża
  • 1 sztuka  seler korzeniowy
    mały
  • 3 sztuki  ziemniaki
    średnie
  • 3 łyżki  masło
  • 1 szczypta  majeranek
  • kminek
    do smaku, mielony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Groch opłucz na sicie i zalej wodą. Zostaw na noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie.
  2. Warzywa oczyść, opłucz i drobno pokrój. Przesmaż je na rozgrzanym maśle, dodaj do grochu. Gotuj wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
  3. Składniki zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Przed podaniem zupę posyp groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE