Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g groch łuskany
1 sztuka marchew
duża1 sztuka seler korzeniowy
mały3 sztuki ziemniaki
średnie3 łyżki masło
1 szczypta majeranek
kminek
do smaku, mielonysól
do smakupieprz
do smaku
- Dodatkowo:
groszek ptysiowy
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch opłucz na sicie i zalej wodą. Zostaw na noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie.
- Warzywa oczyść, opłucz i drobno pokrój. Przesmaż je na rozgrzanym maśle, dodaj do grochu. Gotuj wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
- Składniki zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Przed podaniem zupę posyp groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy