Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 1/2 kg świeżych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki selera
- 4 sztuki duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka jajko
- 2 l bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- chlebki na zupę
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój na średnie kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- W wysokim garnku na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby, oprósz solą. Gdy grzyby zmiękną dodaj warzywa, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj natkę, rozkłócone jajko i śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Chlebki podgrzewaj przez 10 minut w 170 st. C. Gotową zupę rozlej do chlebków i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Przyslij przepis