Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
1/2 kg świeżych grzybów
1 sztuka cebula
1 sztuka marchewka
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki selera
4 sztuki duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 sztuka jajko
2 l bulionu warzywnego
3-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
natka pietruszki
sól
pieprz
chlebki na zupę
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój na średnie kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- W wysokim garnku na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby, oprósz solą. Gdy grzyby zmiękną dodaj warzywa, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj natkę, rozkłócone jajko i śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Chlebki podgrzewaj przez 10 minut w 170 st. C. Gotową zupę rozlej do chlebków i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Przyslij przepis























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!