Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka cebula
500 g mięso wołowe
2 łyżki smalec
2 łyżeczki papryka
mielona400 g pomidory
w puszce100 g przecier pomidorowy
1 l bulion wołowy
sól
do smakupieprz
do smaku500 g ziemniaki
3 ząbki czosnek
200 g mąka
2 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść smalec i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż wszystko razem.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz papryką. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość podlej bulionem i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij 2 jajka, dodaj 4 łyżki wody, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Z powstałego ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich wałeczki. Kluski wrzucaj do gorącej wody i gotuj, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku