Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag wołowiny
1 sztuka cebula
2 sztuki dymki
2 sztuki marchewki
1/2 sztuki selera
4 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
800 ml bulionu wołowego
40 dag krojonych pomidorów z puszki
2 sztuki liście laurowe
2 sztuki czerwone papryki
50 dag ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę oczyść i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę, marchew i seler obierz. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodaj kawałki mięsa i razem podsmażaj, aż warzywa będą miękkie, a mięso się dobrze zarumieni.
- Powstałą mieszankę mięsno-warzywną oprósz papryką, solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy. Składniki zalej pomidorami z puszki i bulionem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj liście laurowe. Gotuj.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ziemniaki z papryką wrzuć do gotującej się zupy, gotuj do miękkości.
- Dymki oczyść i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zupę dopraw czosnkiem i dodaj dymkę. Wymieszaj i chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Smacznego!