Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
250 g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
2-3 sztuki czerwone papryki
200 g pieczarek
2 sztuki pomidory
2 sztuki marchewki
1 sztuka puszka czerwonej fasoli
4-5 sztuk ziemniaków
1 sztuka cebula
2-3 ząbki czosnku
1 sztuka czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2-3 sztuki liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone wrzuć do garnka i podsmaż na oleju. Cebulę obierz i posiekaj. Papryki oraz marchewki oczyść, a następnie pokrój w słupki.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Do mięsa dodaj warzywa oraz grzyby, wymieszaj i podsmaż.
- Do składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki oraz pomidory obierz, pokrój na kawałki i dodaj do zawartości naczynia. Wlej odrobinę wody. Dodaj liście laurowe i ziarenka pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zupę gotuj przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dopraw do smaku majerankiem, słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Fasolę odsącz, opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie dodaj ja do zupy. Danie gotuj jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku