Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g kasza kuskus
- 2 łyżki olej roślinny
- 1 sztuka cebula
- 1 l bulion warzywny
gorący - 1 opakowanie mrożone warzywa
groszek, marchewka, seler, pietruszka - 100 g papryka czerwona
- 1 garść natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki lubczyk
suszony - sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę kuskus zalej posolonym wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Obierz cebulę. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i razem z cebulą rozdrobnij w malakserze.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę z papryką. Dodaj mrożoną mieszankę warzywną i smaż, aż warzywa będą miękkie. Następnie zalej wszystko bulionem i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dodaj kaszę kuskus i podgrzewaj jeszcze 2 minuty.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką.
Źródło przepisu: Smacznego!