Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa jarzynowa z kluseczkami i kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa jest bardzo sycąca, więc świetnie sprawdzi się na chłodne, zimowe dni. Świetnie będzie smakowała również z dodatkiem groszku i fasolki szparagowej.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  marchew
  • 1/2 sztuki  pietruszka
  • 1/2 sztuki  seler
  • 1/3 sztuki  por
    biała część
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1/4 sztuki  kapusta biała
  • 8 sztuk  pieczarki
  • 4 sztuki  ziemniaki
  • 3 łyżki  olej
  • przyprawa uniwersalna
    do smaku
  • 3 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka mielona
    do smaku
  • 120 g  śmietana kremówka
  • 3/4 szklanki  mąka
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  masło
  • 2 sztuki  liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej i usmaż na nim na rumiano grzyby. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekane: seler, por, cebulę i czosnek.
  2. Do składników dodaj oczyszczone i starte marchewki, pokrojone ziemniaki i posiekaną kapustę. Smaż wszystko razem przez 10 minut, mieszając. Dodaj masło i zalej wszystko wodą. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną i liśćmi laurowymi. Wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
  3. Mąkę przesiej. Następnie dodaj 50 ml wody oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Do zupy wrzucaj kawałki ciasta. Gotuj przez 20 minut. Dopraw do smaku pieprzem i papryką. Wlej kremówkę i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE