Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki marchew
1/2 sztuki pietruszka
1/2 sztuki seler
1/3 sztuki por
biała część2 ząbki czosnek
1/4 sztuki kapusta biała
8 sztuk pieczarki
4 sztuki ziemniaki
3 łyżki olej
przyprawa uniwersalna
do smaku3 łyżki natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smakupapryka mielona
do smaku120 g śmietana kremówka
3/4 szklanki mąka
2 sztuki cebula
1 łyżka masło
2 sztuki liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej i usmaż na nim na rumiano grzyby. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekane: seler, por, cebulę i czosnek.
- Do składników dodaj oczyszczone i starte marchewki, pokrojone ziemniaki i posiekaną kapustę. Smaż wszystko razem przez 10 minut, mieszając. Dodaj masło i zalej wszystko wodą. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną i liśćmi laurowymi. Wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
- Mąkę przesiej. Następnie dodaj 50 ml wody oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Do zupy wrzucaj kawałki ciasta. Gotuj przez 20 minut. Dopraw do smaku pieprzem i papryką. Wlej kremówkę i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku