Dzisiaj jest: Środa, 14.05.2025 Imieniny: Bonifacego i Dobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa jarzynowa z omletem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa jarzynowa z omletem to smaczne i treściwe danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  marchew
  • 2 sztuki  kalarepa
    średnia
  • 200 g  por
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
    Omlet:
  • 125 ml  mleko
  • 2 sztuki  jajka
  • oliwa
    do smażenia
  • 100 g  mąka pszenna
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj sól, pieprz oraz mleko. Miksuj stopniowo dodając mąkę, aż powstanie lejące się ciasto. Dopraw gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż cienkie omlety. Jeszcze ciepłe zwiń w ruloniki, a gdy ostygną pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Kalarepy obierz, pokrój w cienkie słupki. Marchewki oraz pory umyj i pokrój w talarki.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę i kalarepę. Następnie zalej bulionem i zagotuj. Przykryj zupę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  4. Na koniec dodaj talarki pora i dopraw zupę do smaku. Po 5 minutach zdejmij garnek z ognia. Zupę rozlej do misek i podawaj z omletem jajecznym oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

zupa jarzynowaomletprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE