Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g marchew
2 sztuki kalarepa
średnia200 g por
3 łyżki oliwa z oliwek
1 l bulion warzywny
1 łyżka natka pietruszki
posiekanasól
do smaku
- Omlet:
125 ml mleko
2 sztuki jajka
oliwa
do smażenia100 g mąka pszenna
1 szczypta gałka muszkatołowa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski. Dodaj sól, pieprz oraz mleko. Miksuj stopniowo dodając mąkę, aż powstanie lejące się ciasto. Dopraw gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż cienkie omlety. Jeszcze ciepłe zwiń w ruloniki, a gdy ostygną pokrój je na mniejsze kawałki.
- Kalarepy obierz, pokrój w cienkie słupki. Marchewki oraz pory umyj i pokrój w talarki.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej marchewkę i kalarepę. Następnie zalej bulionem i zagotuj. Przykryj zupę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Na koniec dodaj talarki pora i dopraw zupę do smaku. Po 5 minutach zdejmij garnek z ognia. Zupę rozlej do misek i podawaj z omletem jajecznym oraz posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!