Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
1 sztuka marchew
1 sztuka korzeń pietruszki
1 sztuka seler korzeniowy
1 sztuka biała część pora
1 puszka groszek konserwowy
2 sztuki pomidory
1 łyżka mąka pszenna
2 łyżki mleko
2 łyżki tłuszcz (masło i smalec- pół na pół)
1 łyżeczka przyprawa warzywna
1/2 szklanki śmietana
sól
pieprz
4 ziarenka ziele angielskie
1 pęczek zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, seler i korzeń pietruszki utrzyj na tarce do jarzyn z dużymi otworami, dokładnie opłukany por pokrój w cienkie krążki.
- Jeżeli seler i pietruszkę masz z nacią, wybierz młode listki i dodaj do zupy.
- Utarte jarzyny pruż na tłuszczu, często mieszając, a gdy się zeszklą dodaj przyprawę, zalej 4 szklankami gorącej wody, połącz z odsączonym groszkiem i obranymi ze skórki, pozbawionymi pestek i drobno pokrojonymi pomidorami.
- Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Zagęść zupę mąką rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
- Po zdjęciu z ognia połącz ze spienioną śmietaną i zieleniną.
Źródło przepisu: Kuchnia polska