Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 650 g kurczak
ćwiartka - 1/2 sztuki por
- 2 sztuki marchew
- 800 g ziemniaki
- 1/2 sztuki kalafior
- 175 g kukurydza konserwowa
słodka - 150 g śmietana
12% - 1 łyżka szczypior
posiekany - 3 sztuki kajzerka
- 50 g serek śmietankowy
- 1 ząbek czosnek
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, włóż do garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj. Następnie dodaj obraną marchew oraz pora, dopraw solą i gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, oddziel od kości i ponownie dodaj do zupy.
- Razem z mięsem dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotuj wszystko przez 25 minut, dodaj osączoną kukurydzę i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec zapraw zupę śmietaną.
- Kajzerki przekrój na pół. Posmaruj serkiem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz 10 minut w 190 st. C. Przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Moje smaki życia