Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki młode kalarepy
liście z 1 kalarepy
4 sztuki ziemniaki
2 sztuki marchewki
2 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 pęczek koperku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepy, ziemniaki oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej bulionem i gotuj przez 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Z liści kalarepy usuń ogonki, a same liście drobno posiekaj i podsmaż przez 5 minut na rozgrzanym maśle. Następnie wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień. Dolej trochę gorącej zupy i mieszaj, aby nie było grudek.
- Tak przygotowaną zasmażkę wlej do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka