Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50-60 dag mięsa gulaszowego
- 20 dag fasoli Jaś
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag kapusty
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- kawałek selera
- 2 sztuki duże cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw na minimum 8-10 godzin, by napęczniała.
- Po tym czasie zlej wodę, w której moczyła się fasola, nalej świeżą, lekko osól i gotuj fasolę do miękkości.
- Mięso i boczek pokrój w dość dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w plastry. Cebule i kapustę pokrój w średnią kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż kolejno mięso i boczek, a następnie cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Przełóż wszystko do garnka, dopraw do smaku pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Dodaj kapustę oraz wlej 1 litr wody. Gotuj wszystko przez 30 minut.
- Po tym czasie dodaj fasolę z wodą, w której się gotowała, oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj i wlej śmietanę rozrobioną z odrobiną wywaru. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka