Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa karmuszka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 50-60 dag  mięsa gulaszowego
  • 20 dag  fasoli Jaś
  • 20 dag  wędzonego boczku
  • 30 dag  kapusty
  • 3 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 sztuki duże cebule
  • 200 g  koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw na minimum 8-10 godzin, by napęczniała.
  2. Po tym czasie zlej wodę, w której moczyła się fasola, nalej świeżą, lekko osól i gotuj fasolę do miękkości.
  3. Mięso i boczek pokrój w dość dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w plastry. Cebule i kapustę pokrój w średnią kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż kolejno mięso i boczek, a następnie cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Przełóż wszystko do garnka, dopraw do smaku pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Dodaj kapustę oraz wlej 1 litr wody. Gotuj wszystko przez 30 minut.
  5. Po tym czasie dodaj fasolę z wodą, w której się gotowała, oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj i wlej śmietanę rozrobioną z odrobiną wywaru. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  6. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE