Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 l niesolonego wywaru drobiowo-warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
2 sztuki kawałek imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka pasty curry
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
400 g piersi z kurczaka
250 g małych pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W dużym garnku na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia wywar drobiowo-warzywny. Imbir potnij w plastry i dorzuć do bulionu. Gotuj przez kilka minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Do zawartości naczynia dolej mleczko kokosowe oraz sok z limonki, a następnie dodaj cukier trzcinowy i pastę curry. Składniki dobrze wymieszaj, po czym gotuj jeszcze 5 minut.
- Do zupy dołóż pieczarki oraz pokrojoną w niedużą kostkę pierś kurczaka. Całość starannie połącz i doprowadź do wrzenia.
- Do składników w garnku dorzuć pomidorki i gotuj do czasu, aż zacznie na nich pękać skórka. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i rybnym. Zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku