Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kurczak
udko2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
3/4 szklanki ryż
1 pęczek koperek
4 łyżki śmietana
18%1 sztuka liście laurowe
4 ziarenka pieprz czarny
2 ziarenka ziele angielskie
pieprz biały
świeżo zmielony, do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki oraz pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Dodaj udko z kurczaka, zalej 2 litrami wody. Dorzuć ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Gotuj przez 40 minut.
- Z wywaru wyjmij warzywa i przyprawy. Wsyp opłukany ryż i podgrzewaj przez 10 minut. Marchew oraz pietruszkę pokrój w kostkę.
- Koperek opłucz, drobno posiekaj i razem z pokrojonymi warzywami dodaj do zupy.
- Śmietanę połącz z odrobiną zupy, po czym wlej do reszty potrawy. Całość dopraw do smaku i jeszcze chwilę gotuj. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku