Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak
udko - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 3/4 szklanki ryż
- 1 pęczek koperek
- 4 łyżki śmietana
18% - 1 sztuka liście laurowe
- 4 ziarenka pieprz czarny
- 2 ziarenka ziele angielskie
- pieprz biały
świeżo zmielony, do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki oraz pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Dodaj udko z kurczaka, zalej 2 litrami wody. Dorzuć ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Gotuj przez 40 minut.
- Z wywaru wyjmij warzywa i przyprawy. Wsyp opłukany ryż i podgrzewaj przez 10 minut. Marchew oraz pietruszkę pokrój w kostkę.
- Koperek opłucz, drobno posiekaj i razem z pokrojonymi warzywami dodaj do zupy.
- Śmietanę połącz z odrobiną zupy, po czym wlej do reszty potrawy. Całość dopraw do smaku i jeszcze chwilę gotuj. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku