Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 6 szklanek rosół
z drobiu - 1 pęczek koperek
- 1 szklanka śmietana
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżeczka mąka
- 4 sztuki jajka
ugotowane na twardo - przyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z koperku oddzielamy drobne gałązki, a łodyżki związujemy bawełnianą nitką, wrzucamy do gorącego rosołu i zagotowujemy.
- Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku, dodajemy do zupy i gotujemy razem na niewielkim ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
- Gałązki koperku drobno siekamy.
- Obrane ze skorupek jajka dzielimy na połowę, oddzielnie siekamy białka i żółtka.
- Z zupy usuwamy łodygi koperku, dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy, następnie odstawiamy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
- Na spód talerzy sypiemy posiekane białka, zalewamy zupą, wierzch posypujemy posiekanymi żółtkami i od razu podajemy.