Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 750 g bób
- 350 ml bulion warzywny
- 1 sztuka cebula
mała - 1 sztuka por
duży - 1 sztuka brokuł
- 3 łyżki olej
- 1 łyżka sól
+ szczypta do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej wodę. Dodaj 1 łyżkę soli, wsyp bób i gotuj przez 40 minut, aż będzie miękki. Następnie odcedź, ostudź, przełóż do miski i obierz ze skórki.
- Brokuł ugotuj. Cebulę oraz por drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą lekko zrumienione, zdejmij z ognia.
- Do garnka z podsmażoną cebulą i porem dodaj ugotowany brokuł i obrany bób. Podlej wszystko bulionem i zagotuj.
- Całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ponownie zagotuj i podawaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku