Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki duże brokuły
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g żółtego sera
natka pietruszki
sól
czarny pieprz
kolorowy pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyj, odetnij twardą łodygę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce.
- Po ugotowaniu brokuły odcedź, zostaw kilka całych różyczek do dekoracji, a pozostałe zalej gorącym bulionem i zmiksuj na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolej bulionu.
- Gotuj przez chwilę na małym ogniu, a następnie dodaj utarty ser. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Rozlej krem na talerze i udekoruj odłożonymi wcześniej kawałkami brokułów. Lekko utłucz kolorowy pieprz i posyp nim zupę.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka