Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie mieszanka warzywna
por, marchew, pietruszka, seler150 g groszek mrożony
2 ząbki czosnek
2 łyżki masło
50 g pestki z dyni
1 l bulion warzywny
gorący100 g śmietana kremówka
1/2 pęczki natka pietruszki
1/2 pęczki tymianek
1/2 pęczki trybula
1/2 pęczki koperek
100 ml mleko
1 łyżka mąka
1 sztuka cebula
sól
do smakupieprz
grubo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. W dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Podsmaż na nim czosnek z cebulą. Kiedy się zrumienią, dodaj mrożoną mieszankę warzywną i smaż, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej je gorącym bulionem.
- Warzywa gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj mrożony groszek. Umyj pietruszkę, tymianek, koperek i trybulę. Osusz i posiekaj. Dodaj do gotującej się zupy.
- Mleko zmiksuj z mąką i śmietaną na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij.
- Do gotującej się zupy powoli wlewaj mieszankę z mlekiem, cały czas mieszając łyżką. Po 1 minucie zupę zdejmij z palnika, a następnie zmiksuj za pomocą blendera. Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp ziołami i pestkami dyni.
Źródło przepisu: Smacznego!