Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 puszki kukurydza konserwowa
- 3 szklanki bulion warzywny
- 50 g serek philadelphia
- 1 sztuka ziemniaki
słodki - 3 łyżki masło
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki cynamon
- 1 łyżka papryka (przyprawa)
- 1 garść natka pietruszki
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu.
- Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
- Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl