Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
5 szklanek esencjonalny rosół
1 sztuka cebula
50 dag pieczarki
1 łyżka masło
1 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżki mleko
zimne1 szklanka śmietana kremówka
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
- Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy.
- Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by maka straciła smak surowizny.
- Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek.