Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg pomidory
dojrzałe - 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki cukier puder
- 4 sztuki pomidory suszone
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 garść bazylia
liście - 300 ml bulion warzywny
- 3 łyżki pesto bazyliowe
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, przekrój i ułóż w formie żaroodpornej. Czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym posyp nim miąższ z pomidorów. Całość oprósz cukrem, solą oraz pieprzem.
- Suszone pomidory zmiksuj blenderem, po czym wyłóż na pomidory w formie. Następnie polej wszystko oliwą z oliwek. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut w 190 st. C, aż będą miękkie.
- Z pomidorów usuń skórki. Miąższ wrzuć do większego garnka. Następnie dodaj bazylię i podlej wszystko bulionem. Składniki zmiksuj na gładki krem i podawaj go z odrobiną zielonego pesto.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku