Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa krem z porów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa krem z porów to proste i smaczne danie. Wegetarianie mogą zrezygnować z dodawania do zupy szynki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki  por
    małe
  • 250 g  ziemniaki
  • 150 ml  mleko
  • 70 g  śmietana
    12%
  • 1 sztuka  cebula
  • 70 g  szynka
  • 70 g  ser mozzarella
    tarta
  • 2 sztuki  kajzerka
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    czarny mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pory oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim przez 6 minut pokrojoną cebulę, ziemniaki i pory. Po tym czasie podlej 4 szklankami wody i mlekiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 40 minut.
  3. Kajzerki pokrój w kromki, posyp je mozzarellą i podpiecz na rumiano w piekarniku. Plastry szynki pokrój w paski, przesmaż na pozostałym oleju.
  4. Zupę zmiksuj na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj szynką. Podawaj z grzankami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE