Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki por
białe części - 1 sztuka cebula
- 2 kromki chleb biały czerstwy
lub 2 czerstwe pszenne bułki - 2 l rosół z drobiu
- 1 szklanka śmietana kremówka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szklanka ser parmezan
lub inny utarty żółty ser - 1 łyżka masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przekrojone wzdłuż, dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle, często mieszając i nie dopuszczając do zrozumienia.
- W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb lub bułki, przez 3 minuty zasmażamy razem, przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy, aż pory będą miękkie i chleb się rozgotuje (ok. 20 minut).
- Następnie przecieramy zupę przez sito i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- Gorącą zupę łączymy z ubitą śmietaną, nalewamy do kokilek, podajemy posypaną serem.