Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
6-8 sztuk borowiki
kapelusze1 l rosół
1 szklanka śmietana kremówka
1 łyżka mąka
1/2 szklanki mleko
1/2 szklanki woda
sól
do smakuprzyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapelusze borowików moczymy w wodzie z mlekiem przez kilka godzin (można całą noc).
- Gotujemy do miękkości (pod przykryciem) w wodzie, w której się moczyły.
- Cedzimy przez gęste sito.
- Wywar z grzybów łączymy z rosołem (3 łyżki odlewamy.
- Grzyby najdrobniej siekamy tasakiem lub przecieramy przez ostre sito, dodajemy do wywaru, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym wywarze, doprawiamy do smaku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu 3 minuty.
- Po zdjęciu z ognia łączymy z bitą śmietaną, gorącą napełniamy kokilki.