Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 l rosół
1 puszka groszek w zalewie
1 szklanka śmietana kremowa
1 puszka zielony groszek w zalewie
1 sztuka żółtko jaja kurzego
surowe1 łyżeczka mąka ziemniaczana
2 łyżki mleko
zimnepieprz
do smakucukier
do smakukoperek
drobno posiekanyprzyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek wraz zalewą miksujemy, łączymy z rosołem, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, raz jeszcze zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy bitą śmietanę lekko ubitą z surowym żółtkiem.
- Zupę podajemy oprószoną koperkiem.