Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 l rosół
- 1 puszka groszek w zalewie
- 1 szklanka śmietana kremowa
- 1 puszka zielony groszek w zalewie
- 1 sztuka żółtko jaja kurzego
surowe - 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 2 łyżki mleko
zimne - pieprz
do smaku - cukier
do smaku - koperek
drobno posiekany - przyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek wraz zalewą miksujemy, łączymy z rosołem, zagotowujemy, łączymy z mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, raz jeszcze zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy bitą śmietanę lekko ubitą z surowym żółtkiem.
- Zupę podajemy oprószoną koperkiem.