Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 pęczki szparagi
zielone - 1 opakowanie pistacje
prażone bez soli Helio Natura - 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masło
- 700 ml bulion warzywny
- 100 ml śmietana kremówka
- 2 łyżki sok z cytyny
- 150 g ser pleśniowy
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zielone szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, łodygi kroimy na kawałki.
- W garnku roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone łodygi szparagów. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż szparagi zmiękną.
- Następnie miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki kremówki, sokiem z cytryny, połową sera pleśniowego oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową zupę krem posypujemy obranymi i posiekanymi pistacjami prażonymi bez soli oraz dekorujemy kawałkami sera pleśniowego i główkami szparagów.
Źródło przepisu: helio.pl