Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 pęczki szparagi
zielone1 opakowanie pistacje
prażone bez soli Helio Natura1 sztuka cebula
2 łyżki masło
700 ml bulion warzywny
100 ml śmietana kremówka
2 łyżki sok z cytyny
150 g ser pleśniowy
sól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zielone szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, łodygi kroimy na kawałki.
- W garnku roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone łodygi szparagów. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż szparagi zmiękną.
- Następnie miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki kremówki, sokiem z cytryny, połową sera pleśniowego oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotową zupę krem posypujemy obranymi i posiekanymi pistacjami prażonymi bez soli oraz dekorujemy kawałkami sera pleśniowego i główkami szparagów.
Źródło przepisu: helio.pl