Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
3 szklanki groszek zielony
3 sztuki por
1 l bulion warzywny
10 listków bazylia
1/2 pęczki kolendra
2 łyżki śmietana kwaśna
sól
do smakupieprz
do smakucukier
do smakusok z cytryny
do smaku1 szczypta majeranek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Z pora odetnij białe części, pokrój je i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Wywar zagotuj, wrzuć do niego groszek i podsmażonego pora z oliwą. Zagotuj i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj posiekane bazylię i kolendrę. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Tak przygotowaną zupę dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i majerankiem. Przed podaniem udekoruj zupę kleksem śmietany.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia