Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 l bulionu drobiowego
2 sztuki ugotowane udka kurczaka
2 sztuki ugotowane skrzydełka kurczaka
1 sztuka puszka kukurydzy
4-5 sztuk ziemniaków
1 pęczek dymki
1 sztuka czerwona papryka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 sztuka kawałek imbiru
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
sól
pieprz
4 łyżki startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dymki oczyść, po czym posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki obierz, opłucz i razem z oczyszczoną papryką pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż dymki, czosnek oraz imbir. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz ziemniaki i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa oprósz mąką i jeszcze przez chwilę smaż, uważając, aby się nie zrumieniły. Zalej gorącym bulionem oraz mlekiem. Składniki dobrze wymieszaj.
- Zawartość patelni gotuj 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Mięso kurczaka oddziel od kości, a następnie pokrój na małe kawałki. Kurczaka razem z kukurydzą wrzuć do gotującej się zupy. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Danie podawaj posypane startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku