Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 sztuki ugotowane udka kurczaka
- 2 sztuki ugotowane skrzydełka kurczaka
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 4-5 sztuk ziemniaków
- 1 pęczek dymki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka kawałek imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 4 łyżki startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dymki oczyść, po czym posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki obierz, opłucz i razem z oczyszczoną papryką pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż dymki, czosnek oraz imbir. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz ziemniaki i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa oprósz mąką i jeszcze przez chwilę smaż, uważając, aby się nie zrumieniły. Zalej gorącym bulionem oraz mlekiem. Składniki dobrze wymieszaj.
- Zawartość patelni gotuj 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Mięso kurczaka oddziel od kości, a następnie pokrój na małe kawałki. Kurczaka razem z kukurydzą wrzuć do gotującej się zupy. Ponownie doprowadź do wrzenia, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Danie podawaj posypane startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku