Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 250 g kurki grzyby
świeże - 1 sztuka cebula
mała - 1 sztuka ziemniaki
- 1 sztuka por
tylko biała część - 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 kawałek seler
z nacią - 100 g fasolka szparagowa
- 1/2 pęczki koperek
świeży - 1 łyżka oliwa
- 1 łyżka masło
- 1 l woda
gorąca - 6 łyżek śmietana
do zup i sosów - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurki oczyść, większe przekrój na pół. Cebulę i białą część pora posiekaj. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, oraz seler oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem zeszklij cebulę z porem. Następnie dodaj ziemniaki, seler, pietruszkę i grzyby. Smaż przez 3 minuty, po czym zalej gorącą wodą. Dodaj marchewkę i oprósz solą. Włóż koper, całe liście selera i natkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij zieleninę, dodaj fasolkę i gotuj jeszcze 10 minut.
- Odlej 3 łyżki gorącego wywaru, wmieszaj śmietanę, przelej do garnka i rozprowadź. Uzyskaną mieszanką zabiel zupę. Zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp koperkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia