Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka mała cebula
1 sztuka udko kurczaka
1 kostka warzywna
3-4 sztuki nieduże marchewki
curry w proszku
1/3 sztuki pęczka świeżej natki pietruszki
1 sztuka papryka chili
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udko kurczaka oczyść, umyj i osusz. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju. Kostkę warzywną rozpuść w małej misce w 1-2 łyżkach wody.
- Do garnka włóż zeszkloną cebulę. Zalej ją rozpuszczoną kostką i 500 ml wody, zagotuj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki.
- Do wrzącej wody dodaj udko kurczaka i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj marchewki. Gotuj wszystko razem, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw zupę curry oraz oczyszczoną i pociętą w krążki papryką chili.
- Zagotuj zupę i rozlej ją do talerzy. Ugotowane mięso oddziel od kości i wrzuć ponownie do zupy. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku